Community Association Summit

Community Summit Update

Unfortunately, we have reached capacity for this event, and our waitlist is full. We plan to share the presentations on our website after the event, so please watch for that. In the meantime, we encourage you to complete our Community Association Survey by clicking here.

Hosted by the County Executive's Office of Community Engagement & Constituent Services (CECS), and in partnership with the Growth Action Network, the Community Association Summit is a dynamic gathering designed to empower community leaders and stakeholders with the knowledge and tools to create sustainable and thriving neighborhoods.

Join us for a day of insightful discussions, interactive workshops, and valuable networking opportunities. Our summit will feature concurrent sessions covering a range of topics for community association leaders and members.


Who Should Attend


This summit is ideal for community association board members, property managers, homeowners, residents, and anyone passionate about building sustainable communities.

Unfortunately, we have reached capacity for this event, and our waitlist is full. We plan to share the presentations on our website after the event, so please watch for that. In the meantime, we encourage you to complete our Community Association Survey by clicking here

Share Your Thoughts

CECS has put together a survey to better understand how to ensure that information regarding county updates and resources reaches our community associations. The results will be used to create additional resources and programming to support community associations. To complete the survey, use the button below.

  • 10:00 am (30 mins)
    Check-in and Networking

    Provide light snacks and drinks

  • 10:30 am (5 mins)
    Welcome and Introduction of County Executive Pittman

    Matt Minahan, Growth Action Network

  • 10:35 am (5 mins)
    Greetings

    County Executive Steuart Pittman

  • 10:40 am (15 mins)
    CECS Presentation

    Hannah Thompson

  • 10:55 am (5 mins)
    Short Break and Room Reset
  • 11:00 am (45 mins)
    Morning Concurrent Sessions


    Effective Communication and Conflict Resolution Strategies
    Presented by the Anne Arundel County Conflict Resolution Center

    Join the Anne Arundel Conflict Resolution Center to discuss effective communication methods to use within your board and community. Learn different conflict styles, how the use of social media impacts communities, how to handle general disputes, and when it may be appropriate to seek outside help.


    Stormwater Management Best Management Practices 
    Presented by the Department of Public Works, Inspections and Permits, and the Watershed Academy

    The Department of Public Works, Inspections and Permits, and the Watershed Stewards Academy will lead this discussion. Get an overview of the county's programming, projects, and inspection process in relation to stormwater management best practices. You will also have the opportunity to learn about Anne Arundel Watershed Stewards Academy’s Stormwater Success Program.

     

  • 11:45 am (30 mins)
    Break for lunch
  • 12:15 pm (45 mins)
    Afternoon Concurrent Session


    Fundamentals of Governance for Common Ownership Communities
    Montgomery County Department of Housing and Community Affairs

    This session is designed to help community associations, board members, and property managers understand the latest legal developments and how they influence governance, compliance, and community management.


    Financial Stewardship in Community Associations
    Presented by M&T Bank

    Learn the fiduciary responsibilities of community association board members/officers, important things to consider when developing a budget, generating financial reports that create transparency, and planning for the organization's financial future. 

  • 1:00 pm (15 mins)
    Concluding Remarks

    Hannah Thompson

  • 1:15 pm
    Program ends